- perut kebuncitan ? -


ohoii tuan-tuan dan puan-puan dan cik kak dan cik abang dan pakcik dan makcik dan adik-adik sekalian. *panjang gila intro. Hari ini hari yang bertuah kerana anda dapat membaca tips yang menarik untuk mengempiskan perut yang makin maju kehadapan. Seperti yang dimaklumkan deqja juga muncit orangnya. haha *demm ! . So deqja ada baca tips-tips mengurangkan "push beg" yang makin membesar. Malu tak bila korang ditanya soalan cepumas dari anak sedara korang " tehja..tehjaa, dalam ni ada baby jugak ka ? macam ibu ? " nah... rasa panas je muka ni.
Sehubungan itu deqja tekatkan diri mengempiskan perut + menguruskan badan = 2 in 1. perut tak kempis, badan tak turun. bunuh diri terus !! haha tak de lah. mari lah sama-sama kita mengempiskan perus yang macam tong drum ini. Jom membaca dan mengamal . Insya ALLAH anda berjaya. Doakan deqja berjaya jugak ok.

cara yang pertama, lepas makan dilarang tidur. ulang suara DILARANG TIDUR. Ia akan menyebabkan perut anda tanpa segan silu malahan dengan bangga memaju dirinya kehadapan. Kalau nak jugak tidur pastikan 3-4 jam selepas makan. terbongkang lah sesuka hati anda.

cara yang kedua, Ada sesetengah orang mandi selepas makan. OH ! ini tidak bagus, sekurang-kurang nya setengah jam lepas makan, baru buleh mandi. ce cuba mandi selepas makan. Pastikan ambil ukuran sebelum. dan buat selama sebulan. tengok la hasilnya bila mandi selepas makan. ce cuba. then bagi tahu deqja. Perut ke depan dengan dasyat ataupun tidak. haha

cara yang ketiga, sambil selam minum air. sambil makan diselang seli minum air. salah cara tu. *deqja slalu buat. Pedas salah satu punca deqja selalu minum air sambil makan. sepatutnya makan sampai habis (anggaran 15 min dan keatas ) baru minum air . Pastikan air masak yer. bukan air coke, air papsi, air basi. bukan,bukan,bukan !

cara yang keempat, lagi bagus jika makanan yang ingin dimakan direbus @ dibakar. Dengan cara ini dapat mengurangkan lemak / kalori tau. Side dish ce try buah-buahan tempatan ke, jangan p hantam makanan ringan. hihi :) Kalau teringin nak makan sosej ke, nugget ke, burger ke. Mudah hanya perlu bakar dan tambahkan serbuk perisa, tambahkan sos. perrgghh ! jilat jari kan.
cara yang kelima yakni yang terakhir untuk kali ini, minumlah air masa bergelen2. sekurang-kurangnya 3 liter = 8 gelas air. *betul ke idok. haha Menurut sumber air memudahkan kita " shoo..shoo " dan " uuhh..uhh".

ok done. semoga berjaya bagi deqja & bagi sesiapa nak mencuba.
p/s : ini tips betul hah ! bukan cam selalu, main2 jer. hihi :)
sumber : google


thanks for reading . please drop your comment . :) love you

29 comments:

  1. makan berselang dgn air tu bella salu je buat kak . tsk . in shaa Allah lepas ni tanak buat cantu dah . all the best ye kak ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak pon. haha :) tak tahu boleh ke idok

      Delete
  2. Yeah..semua tips itu betul..hehe. Terutama jangan tidur selepas makan..confirm buncit..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali ni meme betul2. bukan cobaan lagi dah. haha :)

      Delete
  3. bagus tip2 nie klu diamalkan mengikut peraturan..2 liter=8 gelas air..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi :) baru nak try. tak tahu la dapat buat ke takk.. hihi

      betul erk ?

      Delete
  4. thanks for the tips deqja...hihihi beguna ni bg krole...sbab prut ni da boncit...!!! skngni hahaha! insyallah akan cuba berusaha jgk...doakan yew hihihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. most welcem. tipa utk deqja jgk ni. hhaha :) mari kita sama2 membanteras masalah "push beg" <= gud luck krole

      Delete
    2. hahaha! istilah baru kew tu deqja?

      Delete
    3. dah lama la krole... blah peneng kalau nak perli sebut "push beg" lee.. hihi

      Delete
    4. ohhhh hahaha! kalau kat sabah "loboi" hihihi~

      Delete
  5. haaa tu la dier..yaya suh wat ikot cra yaya xmau..nak jugak mdi lepas mkn,,
    tido lps makan,kan da muncit..hehe ;p guro je..

    xpe2..truskan usha deqja tu..ape yg da dtaip dlm entri tu mmg tips yg btul..kene ikot..air tu kalo bole minum stgh jam lps makan..kalau tcekik bru minum..huuu ^o^

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ikot cy yaya. tapi tak buleh. yaya makan sikit sgt.... huuuu .

      makasih bg sokong my dear, baik2. akan di ikot

      Delete
  6. alahai... semua tu hana buat. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hana dah kurus.... :) tak pe laaaa T_T

      Delete
  7. Kena ikut tips2 ni..hihihi..
    thanks sharing dear..

    ReplyDelete
  8. CP pown buncit jugak , ade g care laen deqja , nih care islam , amalkan mandi sebelum subuh ...

    makan buah lak sebaeknya sebelum makan , bukan selepas makan , kalaw rajen , buat sit up ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye ke CP ? deqja try ehhhh :)

      makasih.. tp bab sit up tuuuuuuuuuuuuuuuuu... lemah laa

      Delete
  9. pergh byknya air XD kalau nk makan makanan yg direbus dan dibakar je, memang x lepas la kiter kan hehe

    ReplyDelete
  10. semoga berjaya mengempiskan perut. aku pun nak kempiskan perut gak la.

    ReplyDelete
  11. mmg bole ikut tp memula je rajin, lelama jadi mls!
    abis sume dimakan lg2 yg bergoreng, memang sodap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. sokong 110%

      deqja pon same laaaaa

      Delete
  12. Hehe muni salu mkn selang seli dgn air. Ihik. Terasa disitu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. same la kita muni oii.. yang taip pon terasa jugak.. haha :)

      Delete
  13. tips yg menarik. last month, i have gained 5kg. bmi dr underweight terus p normal. im happy with it. tp masalahnya, berat badan meningkat, perut pn ke depan. oh noooo! nie yg rasa nak slim semula. haha!

    ReplyDelete

assalamualaikum .
moh komen , 1 pown jadik lah ! :)
<3 peace !

 
Copyright 2013 This blog fully designed by me|| Alright reserved by deqjaMucuXx || Don't you dare want to copy it!! ||