- tips : putus chenta -


hye & hello peeps. Korang mesti pernah bercinta. Maniskan cinta tu, segala-galanya sweet belaka macam gula melaka. Tapi mesti pernah putus cinta kan? Cam ne lak rasanya? pedih, pahit, tawar, tak best, tak syok. Apa yang korang buat? CRY! rite? ala same je semua. hamba pon menangis je. Sehari menangis je cukup. Jangan lama-2. Nanti jadi ala kassim selamat. So mari lah membaca agar kita boleh face dengan keadaan putus cinta. Ni tips hamba kumpul-kumpul dari hamba baca, dan tips hamba sendiri. :) moh kita read reader *mukadimah panjang gilos -..-
1. Buang barang-2 yang EX bagi
Kenapa perlu buang? sebab semua ni mendatangkan kenangan & air mata mula mengalir lembut dipipi. Ya bukan itu yang kita pinta, tapi bila kenangan menghampiri, jiwa mula tersiksa. Kalau EX beri barang kemas. tunggu lagi, jual ! Dan lepas tu shopping la. Shopping kan terapi yang paling best didunia. Kalau dia bagi teddy, tolong print muka EX saiz A4 dan lekat dekat kepala teddy, tumbuk sepuas hati. buleh ?
2. delete segala tentang si dia.
contohnya macam no phone,delete fren kat pisbuk,tweeter,wassup segala bagai lah. kenapa? jangan tanya lah. haha -..- sebab bila sia dia ade gepren baru, hari ini putus ngan korang, besok ade dahh gambar dengan gepren baru.Rasa cam nak hempuk lappy dengan kaki je kan? So tu la sebab nya.
3. Jangan pegang prinsip "forever alone"
korang ade sedara kan? ayah? mak? yang paling penting ada TUHAN. Asal lak forever alone kan?? Allah sentiasa menemani kita, tak kira kita ni susah, senang, kaya, misikin, comel,huduh. kan? Cuba fikir maju kehadapan. "tak da si dia aku masih buleh hidup." dengan tangan didada mata keatas. Jerit kuat2!! cari kawan, luang masa bersama, together2, jangan pulak g ajak kawan main terjun banggunan. Tu tak mau nahhh.
4. Hobi
Bagi yang frust menonggeng (ade pulok frust cengginni kan?) Cari hobi baru, supaya anda tidak keseorangan, kesedihan,kelukaan dan ke-2 sekalian. contoh g kumpul setem ke? kumpul surat khabar ke? kumpul selipar ke? *jangan rembat hah! kira semut belakang rumah ka? lagi baik, kumpul pahala dan kira pahala. *bajet-3
5. Mulakan mencari
hello, ini bukan zaman dolo2 ok. Tak guna dahh perigi cari timba ke, kasut cari kaki ke. Tak de dah. Sekarang kan open. Btw, laman sesawang cari jodoh pon ada. Tunggu lagi. sign up la. haha :) Mencari biar pada yang sudi. bukan Mencari orang yang hanya simpati. *pergh !
6.Perbaiki diri.
Korang putus cinta sebab apa? kalau sebab tak lawa, belajar la makeup dekat youtiub. bersepah cara2 mencantikkan wajah. Sebab dia tak suka korang chubby? senaman, tekan tubi, lari 4X100 sesorang. Pastu dah kurus? p dekat si sia cakap "hello. aku dah kurus ok ! puiihh" haha . ok tu kejam.
7.Elakkan cerita yang jiwang,
Dah tau diri tengah syahdu. layan lagi kabi kerusi kabi gam. layan la Hantu kak limah ka, Hantu kapecai ka,Ni tak, layan korea. oppaa..oppaa ooppaahh hanng *opss! ahmad lutfi pulok. sebaik-2nya layan cerita yang boleh membuatkan anda hilang perasaan sedih. itu hebat !
8. dah lupa
ok tips no lapan ni hamba dah lupa . kering haidea tak habaq ! haha -..-" ok. last in list doa, tawakal, kuat semangat , percaya yang ALLAH telah tetapkan hambanya semua berpasangan. cuma cepat atau lambat. :) insya ALLAH ! jangan sebab Bopren tinggalkan kita, kita dah tak buleh hidup, tak guna kita menangis untuk sesorang yang langsung tak menghargai seadanya kita. Jangan sesekali salahkan takdir. Berterima kasih kerana sekurang-2nya kita tahu dia TAK layak buat kita :)

ok dah baii :) salam 

thanks for reading . please drop your comment . :) love you

44 comments:

  1. hahaha terbaik :D ade tips ye ==" tak sangka

    ReplyDelete
  2. Kalau boleh, jangan berjumpa atau bertentang mata lagi dengan dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kata dunia ni kecik je. mesti jumpe jgk.cuma lambat ke cepat je. hihi

      lain la kalau jadi kassim selamat ~ wink3

      Delete
  3. wahh..npe ttbe bg tips pts cnta ni??huuuu
    bg yaya sekrng tips terbaik adalah dgn sentiasa bkta2 pd dri sdri, orang itu bukanlah yang terbaik untuk kamu,yakin DIA dah tntukan siapa manusia btuah untuk diri kamu,yang akn jd pelindung,pjga,pndidik yg terbaik...

    -cewahhh..ckp pndai la....hehe ;p-

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh . dasyat la yaya ni. bermadah pujangga pulok . hihi

      setuju!

      Delete
  4. bagus nih :P
    comel je baca tips ni xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pulok baca jadi comel . haha ^^V

      Delete
  5. Replies
    1. hihhi :) ade jugak yang ade balaks baru ingt ex lagi. hihi

      Delete
  6. huhuhu , tips yang bagus , memang berkesan , sebab nih la yang CP buat , dye takde , life must be go on , ramai lagik manusia kat dunia nih , hehehe , he leaves us , menunjukkan dye bukan la terbaek , hehehe , deqja mucuX , dah lama kan tak datang ke blog CP , sunyi CP rase ,hehehe !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 life must go on.. hihi , panjang nya komen CP . sat nak terjah. comment sume entry cp. mauu ?? haha

      Delete
  7. huhu , nice tips :)

    mun pernah dulu , cinta terlampau sangat smpai nangis seminggu sebab putus . muahaha . datang lelaki baru , baru okayyy balik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi :) nape la nagis teruk2 . tak gune :)

      Delete
  8. Nak mecari yg susah tu..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je. nak dapat yang betul2 setia yang susah

      Delete
  9. tips ni mmg bagus...salah cara nk cari hobi baru ialah kira bintang..kopem nnti xsempat nk pk pasal ex tu..hahahhhaha... lama xsinggh sini..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. knapa dya tak singgah sini..

      ha'ah laa..kira bintang, kira semut pon tak habes hapee.. hihi

      Delete
    2. kalaw sembur nan ridsect , kompem abes , kih3 !!

      Delete
  10. untunglaa byk tips... huk2 xD

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. macam lagu pulok . kallauulaahh joddoohh takk laari kemmannaa.

      tp sapa nyanyi ? lala

      Delete
  12. hahahaha !! patot lah penuh , bahagian komen , hahaha , dahsyat deqja nih , hahaha !!

    err , tp tq larr yerr :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaahaha .. suka jugak terjah n penuhkan komen.. wink3

      terasa best @_@

      Delete
  13. vavavah, nice entry. hihi. kelakar and awesome tips tuu. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahwahwah.. kelakar ke ? hihi , kalau oshem tu meme dah tau. wink3 ^^V

      Delete
  14. okeyh , kalaw cemtu , CP nak buat cenggitu jugak , hehehe !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..meyh lawan sape komen penuh lagikk !

      Delete
  15. hahahaha !!! okeyh3!!! 1 , 2 , 3 , go !!!

    ReplyDelete
  16. tips ni bagus....tp kn....tp kn......... mst ada tringat jugak lah...cna tu? hukhuk.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kan..tapi kan... jawapan dia..

      ingat je, tak salah kan ? haha

      Delete
  17. nak p komen la , deqja ... jangan tnya CP sebegitu rupa , CP dah macam tersegan lak nih , hehehe !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. la CP ada perasaan segan keee ? haha

      Delete
  18. deqja sengal kuasa 2 , sanggup memperkotak katikkan CP yang chaaaaangattt choooomell nih ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sengal ada main kuasa2 pulok. haha :)

      tetiba rabun nampak comment last tu, rabunnnnn2

      Delete
  19. hahaha , CP dlu pakar mata metik ... err , pakar mata ??? hahaha !!

    owh , tetibe rabun ek ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh pakar mata. silalah merawat mata hamba kerana hamba yang sedia rabun bertambah rabun apabila melihat komen CP ! haha

      Delete
  20. hahaha , okeyh , mule2 , CP nak uji mata lu , baca nih


    CWEET PINKY CHOMEL ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok dotot. saya nampak

      DEQJA TERLEBIH CUTE _ COMEL gilos !

      Delete

assalamualaikum .
moh komen , 1 pown jadik lah ! :)
<3 peace !

 
Copyright 2013 This blog fully designed by me|| Alright reserved by deqjaMucuXx || Don't you dare want to copy it!! ||