- petua dalam bercinta -

hari ini dengan best nye menggelarkan diri propesor chenta . ye anak-2 propesor nak memulakan topic yang kadang2 anak-2 suke membaca . melihat . mencuba apatah lagi merasa . back to normal . den dah bercinta dan melalui 4tahun dan hampir 5tahun . bila den buleh kawen hah !! sila abaikan ayat menunjukkan perasaan itu . ini nasihat utuk gurl-2 , sang-2 bunga yer . sapa rasa bunga sila angkat tangan laju-2 . moh read bunga-2 sekalian . 

percaya each other - saling percaya adalah 1 benda yang kadang-2 sukar dilakukan . kenapa ? sebab ada perasaan ragu , cemburu , takut dicurangi . percaya paling susah dilakukan dalam bercinta . even den pown susah . tp mula-2 je la . but now , totally trust at him . tp tak la jgn la 100% sebab dia bukan 25jam sehari 8 hari seminggu nan kita pon kan ?

tolong menolong - apa maksudnya ? when he got any problem , terutamanya bab duit . jangan kedekut nak hulurkan bantuan ringankan beban , jgn la guna prinsip " belanja = hanya lelaki " . well hello . jangan la fikir sampai macam tu , dia bukan kaya selamanya !

mendesak - bila pasangan ada masalah , jangan terus push dia ." wei hubby y ! y ! tell me hubby ! teell " masuk longkang kena tampo kang . haha . bagi la dia cool dulu , beli la eskrem ke , choki-2 ke kan . abes tak dak duit sangat , cakap la " bucuk , take your time ok " . kan sweet .

queen of love - ni salah satu sikap gurl-2 . nyampah maakk auuww . jangan terlalu mengongkong , rimas tau tak ? sesungguhnya ! memang tak salah kalu nak mengongkong . tapi kalu TERlalu tu dah melampau . si dia bukan hak kita lagi . bukan hak mutlak ! ingat tu .

terima dia seadanya - tolong terima si dia seadanya , memang dia bukan prince charming naik kuda yang kita termimpi-2 tu . tp ada juga kebaikan dan kehenseman dia yang kita je nampak . " balak kau ensem lah , tapi rambut dia tak style , buat la ala-2 korea . ooppaa ! " pedulikan kata-2 sang-kwn-jeles tersebut . yang penting dia kekasih kita , kan ?

meminta - sifat gurl yang ta boleh lari dari nak-itu-ini . jangan la minta-2 benda yang tak penting dalam hidup pon . contoh cam den , masa menikah nanti nak bear katak yang sama besar nan den . muahahah . dah la minta cam tu , pastu ugut pulak " kalu u tak beli , i tak nak menikah dengan u okies ! hate u" dan-2 benci pulak . ish . ish  

cinta - part yang best , kalau nak bercinta pahit manis kenalah lalui bersama kan ? sayang satu sama lain , loving-2 tu jangan over pulak . sampai salah sendiri semua di maki . paham2 je lah .

berdoa - orang kata lepas usaha mesti berdoa kan ? so . kita dah usaha baca petua panjang-2, dah try . dah usaha jaga perhubungan kita . mesti la kita berdoa kepadaNYA supaya kita kekal , dan menjadi hak mutlak !

hah, sampai sini je penulisan yag propesor dapat huraikan , banyak lagi point2 yang boleh di beri . tapi bak kata pepatah " jari menulis mata yang sakit " ok tipu . itu bukan pepatah . hahaha



nota jari : semoga hubungan den n keding berkekalan 

bye .





thanks for reading . please drop your comment . :) love you

18 comments:

  1. sy pnah ikut segala tips di atas tapi putus gak,, terpulang pada jodoh gak kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jodoh ajal maut smua dtetapkn. kta da usaha,tp bukan jdoh. nak uat lgu mana kn? ;)

      Delete
  2. mai suke la tips2 ni...

    semoga berkekalan ye awak :) eh jemput singgah blog mai .

    ReplyDelete
  3. rasa semuanya betul dan bagi kak ita jujur sanggat-sanggat penting dalam perhubungan...

    tq ya sudi komen kat blog kak ita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha,ah kn? lupa jujur ;)

      thanx k.ita (;

      Delete
  4. Replies
    1. hahhaa . nak jadik doc gigi tak lepas . doc cinta buleh kot ! hahah :)

      Delete
  5. jujur saling percaya.. tu paling penting:)

    ReplyDelete
  6. senyum. tak perlu kata apa apa. hee.

    ReplyDelete
  7. jangan terlalu memilih, tetapi jadikan ketidak sempurnaan diri seseorang dan ketidaksempurnaan diri anda menjadi satu hubungan yang sempurna..eh! tetiba bermadah pagi2 buta nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi (; kan ? allah kan maha adil

      eh.ain bermadah helah la . apekah ? hiihi

      Delete

assalamualaikum .
moh komen , 1 pown jadik lah ! :)
<3 peace !

 
Copyright 2013 This blog fully designed by me|| Alright reserved by deqjaMucuXx || Don't you dare want to copy it!! ||